Olimme poikien kanssa viikon lomalla mummolassa. Lomaan sisältyi keilaamista, uimahallia, ulkona LUMIleikkejä, potkukelkkailua, Esikonen sai pelata mummon kanssa muuttuvaan labyrinttiä jne. Muutama epäonninen tapahtumakin lomaan sisältyi, Kuopus juoksi liian nopeasti ja liian uteliaana katsomaan uunipellillä valmistunutta pannukakkua ja poltti alahuulensa ja loman viimeisenä päivänä Kuopuksella oli maha sekaisin ja kuume nousi, vatsatautihan se siellä.

Perjantaina kävimme Isän ja (Iso) Mummon haudalla. Erityisesti Esikoinen oli odottanut tätä käyntiä. Ensin sytytimme kynttilän Papan haudalla olevaan lyhtyyn, 
sitten kynttilä palamaan Mummon haudalle.  

Lopuksi pojat tekivät haudoille lumienkelit. Esikoinen isomman ja Kuopus pienemmän. Liekö kukaan käynyt meidän jälkeemme siellä ja nähnyt niitä? Jäikö tästä käynnistä pojille mieleen muistoja?

Itselle haudalla käynti on ollut luonnollista. Olemme kesäisin käyneet hoitamassa Ukin hautaa, Ukin joka kuoli kesällä 1974. Samaiselle haudalle olemme jouluisin käyneet illan pimeydessä, tuhansien kynttilöiden loisteessa viemässä kynttilän. Nyt samainen paikka on vielä tärkeämpi. Tosin, ne muistot ovat jossain ihan muualla mutta se kynttilän sytyttäminen haudalle tuo itselleni rauhan. Tiedon siitä, että haudalla palaa kynttilä, merkkinä siitä että ajattelememme sitä edesmennyttä.